Ursprung: Portugal, DOC Douro 100% från Cima Corgo 480m - 720 möh
Vinifiering: Hårt selekterat i vingården och skördat för hand. Mycket långsam kallmaceration i 12-14 grader följt av långsam spontanjäsning utan tillsatt jäst. Lagring 1 år på ståltank. Allt detta för att utvinna smaker och aromer på bästa sätt och lyfta fram urspung, frukt och fräschör.
Välkommen till Douro och syskonparet Joana och António Macanita. De har båda arbetat som vinmakar-konsulter och hjälpt andra vinmakare över hela Portugal. Sedan många år tillbaka arbetar med två andra projekt i Alentejo och på Azorerna. Och när chansen dök upp att göra vin i Douro-dalen var det självklart att de tog den också. Som “nya” i denna klassiska och mycket traditionella område fick de inte tillgång de bördiga vingårdar närmast floden som alltid ansetts vara de finaste och bästa. Istället började de jobba med gamla vingårdar på högre höjd som mer eller mindre var övergivna och inte dög och de klassiska fylliga ekfatslagrade vinerna som gjort Douro känt historiskt. De insåg snabbt vilka skatter de kommit över och har arbetat fram mer moderna viner med försiktig vinmakning som nu sätter Douro-dalen på kartan för många nya vinälskare som letar mer eleganta svala viner utan kraftig ekfatslagring. Vinerna har därför också lägre alkoholhalt än många andra viner från området. Detta vin är resultatet av erfarenheten från de två. Mycket diskussioner och mycket skratt i en flaska. Njut!