Ursprung: Spanien, Galicien, DO Ribeiro.
Druvorna kommer från de nordligaste vingårdslägena med en östlig riktning i Avia dalen och skördas för hand. Man tillämpar biodynamiska principer i vingårdarna. Jordmånen är sandiga granitjordar.
Vinifiering Försiktig pressning görs för att låta frirunnen juice rinna ner. Fermenterad vid låg temperatur i rostfria stålkärl. Spontanjäst. Buteljerat på Flower Day. Biodynamisk vinifiering.
Coto de Gomariz har sitt namn efter byn där den ligger: "Gomariz" som kommer från "gomariza": skott av vinstockarna.
Ricardo Carreiro har nu tagit över och driver gården efter sin far, Caco, som återupptog jordbruket professionellt på 70-talet efter att ha kommit tillbaka från Sydamerika. Den första flaskan Coto de Gomariz med det namnet är från 80-talet. I dag odlas 32 hektar av lokala druvsorter.
Gomariz ligger i den nordligaste delen av Ribeiro, med den typiska granitsandjorden, men det finns ett band av skiffer (xistos) och lerhaltiga jordar i mitten av dalen, som ger extraordinär komplexitet jämfört med andra områden. Den privilegierade orienteringen gör det möjligt att få en perfekt mognad med fin friskhet. En ny vingård byggdes år 2000 med integrerad arkitektur i landskapet